DAIRY FREE HANUKKAH MINI DONUTS WITH QUICKEST CHOCOLATE GLAZE

posted on: December 6, 2012

When it comes to Hanukkah I get so excited about the holiday itself, the time full of miracles, traditional dishes, candles every evening. Hanukkah time is so full of family spirit and intimacy, this is the warmest holiday of the year.

What you can't imagine Hanukkah without is definitely sufganiyot - holiday donuts. Everyone is just crazy about them. I make the same recipe of sufganiyot the second year in a row: last year's donuts were so good that I definitely want more!

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Ingredients (makes 20 mini donuts):

For the donuts:

1 3/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
10 g active dry yeast
1/4 cup orange juice (unsweetened)
1 1/2 tablespoon brown sugar
1 1/2 tablespoon olive oil
1 large egg, lightly beaten
1/2 teaspoon vanilla extract
corn oil for frying

For the quickest chocolate glaze:

1/4 cup good quality cocoa powder
1/4 cup caster sugar
100 ml water
2 teaspoons olive oil

Method:

To make the dough with your hands, sift the flour, active dry yeast and salt on your work surface and make a well in the middle. In a cup lightly beat the egg, add olive oil, orange juice, sugar and vanilla extract and mix well. Pour the liquid in a well in the flour and start mixing it with a fork, then with your hands until you get rather soft elastic dough.

If you use a food processor simply add all the ingredients to the bowl and mix them until the dough forms.

The dough will be very soft but because of much oil it will not stick to the hands. Place the dough in a bowl, cover with a kitchen towel and set aside in a warm place to rise for an hour.

When the dough has doubled in size knead it a bit to let the air bubbles out and roll it out on a floured surface into a 7-8 mm thick layer. Cut the dough into 5-6 cm diameter circles, then cut smaller holes in the center of every circle. Roll out the scraps and cut more doughnuts. Repeat until you use all of your dough.

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Set the donuts aside to rise in a warm place and prepare the glaze. Simply combine cocoa powder and caster sugar in a small pan, add water and bring it to the boil over medium low heat stirring constantly. When it starts to boil remove immediately from the heat, add the oil and mix it thoroughly until emulsified. Set aside to cool.

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Heat a heavy-bottomed pot with about 3 cm of corn oil to 180 C. Carefully place 2-3 donuts in the oil and fry each side until golden. Remove from the pot and drain on a plate lined with paper towels.

Cover your donuts with chocolate glaze and powdered sugar and enjoy in the family circle telling about Hanukkah miracle!

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Happy Hanukkah and Bon Appétit!

Нажмите "Continue" для рецепта на русском языке >>
Ханукальные пончики с самой быстрой шоколадной глазурью (без молока!)

Я всегда особенно радуюсь приближающемуся празднику Хануки: сам праздник, время чудес, традиционные блюда, свечи каждый вечер - все это создает потрясающую семейную теплую атмосферу!

Без чего нельзя представить Хануку, так это без суфганиет - ханукальных пончиков. Все просто сходят от них с ума! Я делаю один и тот же рецепт пончиков уже второй год подряд. В прошлом году они были так хороши, что непременно хочется еще!

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Ингредиенты (получается 20 мини-пончиков):

Для пончиков:

1 3/4 чашки муки
1/2 чайной ложки соли
10 г активных сухих дрожжей
1/4 чашки апельсинового сока (без сахара)
1 1/2 столовых ложки коричневого сахара
1 1/2 столовых ложки оливкового масла
1 большое яйцо, слегка взбить
1/2 чайной ложки ванильного экстракта
кукурузное масло для жарки

Для самой быстрой шоколадной глазури:

1/4 чашки хорошего какао-порошка
1/4 чашки сахарной пудры
100 мл воды
2 чайные ложки оливкового масла

Способ приготовления:

Чтобы приготовить тесто руками, просейте муку, сухие активные дрожжи и соль на рабочую поверхность и сделайте в центре колодец. В чашке слегка взбейте яйцо, добавьте оливковое масло, апельсиновый сок, сахар и ваниль и хорошенько перемешайте. Добавьте эту жидкость в колодец, который вы сделали в муке, и начинайте перемешивать: сначала вилкой, затем руками. Вымешивайте, пока не получите довольно мягкое эластичное тесто.

Если вы используете кухонный комбайн, просто добавьте в чашу все необходимые ингредиенты и смешайте, чтобы сформировать тесто.

Тесто получается очень мягким, но из-за относительно большого количества масла оно не липнет к рукам. Положите тесто в миску, накройте кухонным полотенцем и оставьте в теплом месте подниматься на 1 час.

Когда тесто удвоится в объеме, вымесите его еще немного, чтобы выбить пузырьки воздуха, и затем раскатайте на присыпанной мукой поверхности в пласт толщиной 7-8 мм. Теперь нужно вырезать из теста круги диаметром 5-6 см и в каждом круге вырезать круг поменьше - дырку. Обрезки теста снова нужно раскатать и вырезать еще пончики. Повторяйте, пока не используете все тесто.

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Оставьте пончики подниматься в теплом месте, а в это время приготовьте глазурь. Смешайте какао-порошок и сахарную пудру, добавьте воды, перемешайте хорошенько и доведите до кипения на небольшом огне. Как только смесь закипит, снимите с огня, добавьте масло и тщательно перемешайте, чтобы смесь превратилась в эмульсию. Глазурь готова, оставьте ее охлаждаться.

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Нагрейте примерно 3 см масла в кастрюле с толстым дном до 180 градусов. Осторожно положите в масло 2-3 пончика и жарьте каждую сторону, пока не станет золотистой. Готовые пончики просушите от избыточного масла на тарелке, застеленной бумажными полотенцами.

Полейте пончики шоколадной глазурью, посыпьте сверху сахарной пудрой и наслаждайтесь ими в кругу семьи, рассказывая о ханукальном чуде!

Dairy Free Hanukkah Mini Donuts

Поздравляю с Ханукой! Bon Appétit!

0 comm.:

Post a Comment

Powered by Blogger.

GOOD FOOD All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger