Falafel is a second (after hummus) favourite of Mediterranean cuisine. Also mainly made of chickpeas it still leaves some space for enlightening the whole dish. What I love to do is simply substitute half of the chickpeas with some seasonal vegetables like zucchini or squash. The main trick here is that you will not even taste this substitution - you will taste classic falafel. While your body will receive half of its "classic" calories and twice as much as its "classic" fiber.
Ingredients (serves 2-3):
1 cup dried chickpeas
water and baking soda for soaking the chickpeas
1 small red onion
1 cup winter squash, shredded
a small bunch of cilantro and parsley
3 garlic cloves
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon sea salt
2 tablespoons extra virgin olive oil
freshly ground black pepper
Method:
Wash your chickpeas and place them into a bowl. Add 1 teaspoon of baking soda and 2 cups of water and soak overnight. The next day your chickpeas will double in size.
Preheat the oven to 200 C.
Wash and rinse the chickpeas and place them into the bowl of your food processor. Add chopped onion, garlic, cilantro and parsley, shredded squash, cumin, sea salt and freshly ground black and a couple of tablespoons extra virgin olive oil. Process until the mixture is smooth.
Spray or brush your baking tray with a little olive oil. With your hands form little patties of falafel taking 1 heaped teaspoon of the mixture at a time. You will make about 25 patties (~4 cm in diameter, 1 cm thick).
Transfer them into your baking tray and bake for 15 minutes. Then put the tray out of the oven, flip the falafel and bake for another 15 minutes.
Serve your falafel on a simple green salad with a classic dressing (1 part mustard/vinegar/lemon juice : 3 parts olive oil plus salt and pepper). A perfectly balanced dinner!
Bon Appétit!
Нажмите "Continue" для рецепта на русском языке >>
Запеченный фалафель с тыквой
Фалафель - это второй послехумуса фаворит средиземноморской кухни. И хотя он так же в основном состоит из нута, при этом, в отличие от хумуса, он оставляет нам пространство для облегчения блюда. Что я люблю делать, так это заменять половину нута какими-нибудь сезонными овощами вроде цуккини или тыквы. Главный трюк здесь - это то, что вы даже не почувствуете замену на вкус! Вы почувствуете классический фалафель. В то время, как ваш организм получит вдвое меньше калорий и вдвое больше клетчатки!
Ингредиенты (2-3 порции):
1 чашка сухого нута
вода и сода для замачивания нута
1 маленькая красная луковица
1 чашка тыквы, натереть на крупной терке
небольшой пучок кинзы и петрушки
3 зубчика чеснока
1 чайная ложка молотого кумина
1 чайная ложка морской соли
2 столовые ложки оливкового масла extra virgin
свежемолотый черный перец
Способ приготовления:
Промойте нут и положите его в миску. Добавьте 1 чайную ложку соды и 2 чашки воды и оставьте на ночь. На следующий день нут увеличится в два раза.
Разогрейте духовку до 200 С.
Промойте и просушите нут и положите его в чашу вашего блендера или кухонного комбайна. Добавьте нарубленные лук, чеснок, кинзу и петрушку, натертую тыкву, кумин, морскую соль, свежемолотый черный перец и пару столовых ложек оливкового масла extra virgin. Измельчайте в блендере, пока смесь не станет гладкой.
Смажьте противень небольшим количеством оливкового масла. Сформируйте фалафель руками, используя по одной чайной ложке с горкой смеси. У вас получится примерно 25 небольших круглых "котлеток" около 4 см в диаметре, 1 см толщиной.
Переложите фалафель на противень и выпекайте в течение 15 минут. Затем достаньте противень из духовки, переверните фалафель и запекайте еще 15 минут.
Подавайте фалафель на простом зеленом салате с классической заправкой (1 часть мягкой горчицы/уксуса/лимонного сока на 3 части оливкового масла плюс соль и перец). Идеально сбалансированный обед!
Bon Appétit!
Ingredients (serves 2-3):
1 cup dried chickpeas
water and baking soda for soaking the chickpeas
1 small red onion
1 cup winter squash, shredded
a small bunch of cilantro and parsley
3 garlic cloves
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon sea salt
2 tablespoons extra virgin olive oil
freshly ground black pepper
Method:
Wash your chickpeas and place them into a bowl. Add 1 teaspoon of baking soda and 2 cups of water and soak overnight. The next day your chickpeas will double in size.
Preheat the oven to 200 C.
Wash and rinse the chickpeas and place them into the bowl of your food processor. Add chopped onion, garlic, cilantro and parsley, shredded squash, cumin, sea salt and freshly ground black and a couple of tablespoons extra virgin olive oil. Process until the mixture is smooth.
Spray or brush your baking tray with a little olive oil. With your hands form little patties of falafel taking 1 heaped teaspoon of the mixture at a time. You will make about 25 patties (~4 cm in diameter, 1 cm thick).
Transfer them into your baking tray and bake for 15 minutes. Then put the tray out of the oven, flip the falafel and bake for another 15 minutes.
Serve your falafel on a simple green salad with a classic dressing (1 part mustard/vinegar/lemon juice : 3 parts olive oil plus salt and pepper). A perfectly balanced dinner!
Bon Appétit!
Нажмите "Continue" для рецепта на русском языке >>
Запеченный фалафель с тыквой
Фалафель - это второй после
Ингредиенты (2-3 порции):
1 чашка сухого нута
вода и сода для замачивания нута
1 маленькая красная луковица
1 чашка тыквы, натереть на крупной терке
небольшой пучок кинзы и петрушки
3 зубчика чеснока
1 чайная ложка молотого кумина
1 чайная ложка морской соли
2 столовые ложки оливкового масла extra virgin
свежемолотый черный перец
Способ приготовления:
Промойте нут и положите его в миску. Добавьте 1 чайную ложку соды и 2 чашки воды и оставьте на ночь. На следующий день нут увеличится в два раза.
Разогрейте духовку до 200 С.
Промойте и просушите нут и положите его в чашу вашего блендера или кухонного комбайна. Добавьте нарубленные лук, чеснок, кинзу и петрушку, натертую тыкву, кумин, морскую соль, свежемолотый черный перец и пару столовых ложек оливкового масла extra virgin. Измельчайте в блендере, пока смесь не станет гладкой.
Смажьте противень небольшим количеством оливкового масла. Сформируйте фалафель руками, используя по одной чайной ложке с горкой смеси. У вас получится примерно 25 небольших круглых "котлеток" около 4 см в диаметре, 1 см толщиной.
Переложите фалафель на противень и выпекайте в течение 15 минут. Затем достаньте противень из духовки, переверните фалафель и запекайте еще 15 минут.
Подавайте фалафель на простом зеленом салате с классической заправкой (1 часть мягкой горчицы/уксуса/лимонного сока на 3 части оливкового масла плюс соль и перец). Идеально сбалансированный обед!
Bon Appétit!
0 comm.:
Post a Comment