ITALIAN FOCACCIA AND FOUR TOPPING IDEAS

posted on: December 10, 2012

My culinary story began with making breads. I got a bread machine and after a couple of weeks experimenting with it itself I found out it was much more fun to make bread from scratch with your hands and the oven only. And there it all began... French I came across Italian focaccias which immediately became my favourites. Being rather thin and at the same time combining soft crumb and crispy crust they are like all the goodness of breads in one little piece. Plus oily texture of the dough makes the most tender flavour one can imagine. Absolute love.

Focaccia - 4 Toppings

Ingredients (makes 4 focaccias ~15 cm in diameter):

2 2/3 cups bread flour
1 1/2 teaspoon sea salt
1/2 tablespoon brown sugar
1 cup lukewarm water
3 tablespoons olive oil
7 g active dry yeast
2 tablespoons olive oil and 2 tablespoons cold water for brushing

Method:

First make the dough. Sift the flour and salt on your work surface and make a well in the center. Add sugar and yeast to the water and set aside for a minute for the yeast to start working. After the liquid becomes bubbly pour it into the well and start mixing the flour into the liquid with a fork. When it becomes too hard to work with the fork flour your hands and continue mixing with your hands. Knead the dough for approximately 10 minutes until it becomes smooth and elastic.

Place the dough into an oiled bowl, cover with a kitchen towel and set aside in a warm place to rise for an hour.

In an hour the dough will double in size. You will have to knead it once more to let all the bubbles of air out. Now the dough is ready to work with.

Focaccia - 4 Toppings

Divide it into 4 parts and with your hands only form flat circles of your future focaccias. They can be not ideal circles, it doesn't matter, but they should be rather thin - not more than 1 cm thick.

Preheat the oven to 250 C and place your focaccias into a baking tray lined with parchment paper and lightly floured. Then with your fingers press the dough down a bit so that you'll leave several "fingerprints" on focaccias.

Focaccia - 4 Toppings

Mix 2 tablespoons of olive oil and 2 tablespoons of cold water in a cup until emulsified. With this liquid generously brush your focaccias. After that you can either put them into the oven or add a topping and then bake.

Here I chose 4 different toppings for our focaccias:


      Focaccia - 4 Toppings

      Let your focaccias rise a bit for 20-25 minutes and then put them into the oven and bake for 20 minutes until golden and crispy. After 10 minutes of baking remove from the oven and either carefully brush the breads with mixture of oil and water or if you're feeling you can make a mess in a way your toppings are arranged - simply spray the focaccias with olive oil and return them to the oven.

      Focaccia - 4 Toppings

      What you get now is 4 incredibly flavourful tender breads, mild inside, crispy crust, comforting, filling and simply adorable. Get your family together and dig in!

      Focaccia - 4 Toppings

      Focaccia - 4 Toppings

      Bon Appétit!

      Нажмите "Continue" для рецепта на русском языке >>
      Итальянская фокачча и 4 идеи для топпингов

      Моя кулинарная история начиналась с выпечки хлеба. У меня появилась хлебопечка, и через 2 недели экспериментирования с ней самой я поняла, что гораздо интереснее делать хлеб с самого начала, используя только свои руки и духовку. И тут началось... Французские багеты, деревенский ржаной хлеб, белый хлеб, питы, цельнозерновые буханки - и наконец я натолкнулись на итальянскую фокаччу, которая тут же стала моим любимым хлебом. Будучи довольно тонкой и в то же время имеющей и нежный мякиш, и хрустящую корочку, фокачча - это как прелесть всего хлеба на свете в одном маленьком кусочке.

      Focaccia - 4 Toppings

      Ингредиенты (получается 4 фокаччи ~15 см в диаметре):

      2 2/3 чашки муки для хлеба
      1 1/2 чайной ложки морской соли
      1/2 столовой ложки коричневого сахара
      1 чашка чуть теплой воды
      3 столовые ложки оливкового масла
      7 г сухих активных дрожжей
      2 столовые ложки оливкового масла и 2 столовые ложки холодной воды для смазывания

      Способ приготовления:

      Для начала приготовим тесто. Просейте муку и соль на рабочую поверхность и сделайте посередине колодец. Размешайте сахар и дрожжи в воде и дайте им постоять минутку, чтобы дрожжи начали работать. Как только жидкость запузырится, добавьте ее в колодец и начните вмешивать в нее муку с помощью вилки. Когда работать вилкой станет трудно, продолжайте вымешивать руками. Месите тесто примерно 10 минут, пока оно не станет гладким и эластичным.

      Положите тесто в смазанную маслом миску, накройте кухонным полотенцем и оставьте подниматься в теплом месте на 1 час.

      Через час тесто удвоится в размерах. Нужно будет снова вымесить его, чтобы выпустить все пузырьки воздуха наружу. Теперь тесто готово для работы.

      Focaccia - 4 Toppings

      Разделите тесто на 4 части и руками сформируйте их в плоские круги. Это могут быть не идеальные круги, не важно, но они должны получиться довольно тонкими - не толще 1 см.

      Разогрейте духовку до 250 С и положите ваши фокаччи на противень, застеленный бумагой для выпечки и слегка присыпанный мукой. Теперь пальцами придавите тесто в нескольких местах так, чтобы остались вмятинки.

      Focaccia - 4 Toppings

      Хорошенько смешайте 2 столовые ложки оливкового масла и 2 столовые ложки холодной воды в чашке, чтобы получилась эмульсия. Этой смесью обильно смажьте тесто. После этого вы можете либо сразу отправить хлеб в печку, либо добавить топпинги и уже затем выпекать.

      В этот раз мы выбрали 4 варианта топпингов для фокаччи:


          Focaccia - 4 Toppings

          Дайте тесту немного подняться минут 20-25 и затем отправьте противень в духовку и выпекайте хлеб 20 минут, пока корочка не станет золотистой и хрустящей. Спустя 10 минут выпекания достаньте противень из духовки и либо аккуратно смажьте фокаччи смесью воды и масла кисточкой, либо, если вы боитесь, что фокачча останется после этого не такой красивой, как в начале, - просто распылите на нее оливковое масло спреем и верните противень в духовку.

          Focaccia - 4 Toppings

          Что вы получаете на выходе - это 4 необыкновенно ароматных хлеба, мягких и нежных внутри, с тонкой хрустящей корочкой, просто восхитительно. Собирайте свою семью и вперед!

          Focaccia - 4 Toppings

          Focaccia - 4 Toppings

          Bon Appétit!

          0 comm.:

          Post a Comment

          Powered by Blogger.

          GOOD FOOD All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger