PERFECT SLOW ROASTED TOMATOES

posted on: November 13, 2012

Every autumn for me begins with slow roasted tomatoes. It's all about what you love in taste and flavor of tomatoes.

In particular not only I love the result but also the very process of slow roasting of tomatoes. The process of changing of color and texture of tomatoes, and the flavor that fills your house while tomatoes are being cooked.

038 Slow Roasted Tomatoes

Ok, here's how you make it.

Ingredients (to fill 1 medium baking sheet):

20-25 super ripe plum tomatoes
3 tablespoons dried oregano
1 heaped tablespoon dried basil
2 teaspoons dried paprika
1 teaspoon freshly ground black pepper
olive oil

Method:

Preheat the oven to 100-110 C.

Wash and dry your tomatoes and cut them in halves lengthwise. Put them in a large bowl and add the spices and herbs. Generously add olive oil and toss to cover all the tomatoes with herbs. Line a baking sheet with parchment paper and lay your tomatoes cut-side down. Place the baking sheet in the oven and have patience to wait for 6-8 hours for tomatoes to cook.

Slow roasted tomatoes

Speaking of herbs and spices you actually can use whatever you love. Here I give an example of what's definitely good: basil and oregano excellently go with tomatoes and paprika adds a little smokey effect which tastes just like heaven.

040 Slow Roasted Tomatoes

After a couple of hours of roasting the tomato skins will start to wrinkle up, there appear some bubbles of air under the skins as if they are breathing, and here the best part of the process begins.

Imagine that your house if filled with a thousand ripest tomatoes, then multiply it by one more thousand as if all the tomatoes in the world are smelling in your house at the moment. Even the best tomato paste can't compare with this concentrated tomato flavor coming from the oven.

039 Slow Roasted Tomatoes

In 6-8 hours (depending on your oven) the tomatoes will be done. Dark red little pieces of heaven, a whole summer in a bite.

041 Slow Roasted Tomatoes

Нажмите "Continue" для рецепта на русском >>
Вкуснейшие вяленые томаты

Каждая осень для меня начинается с вяленых томатов. Именно в них заключено все то, что я так люблю в помидорах, - концентрация вкуса и аромата.

При этом в частности для меня самая прекрасная часть - в процессе. В том, как меняется цвет, текстура помидоров, какой запах наполняет дом по мере их приготовления.

038 Slow Roasted Tomatoes

Итак, процесс такой.

Ингредиенты (на 1 противень):

20-25 самых спелых сливовидных томатов
3 столовые ложки сухого орегано
1 столовая ложка с горкой сухого базилика
2 чайные ложки паприки
1 чайная ложка свежемолотого черного перца
оливковое масло

Способ приготовления:

Разогреваем духовку до 100-110 С.

Берем помидоры, моем и сушим их и разрезаем вдоль пополам. Перекладываем их в большую миску, щедро поливаем оливковым маслом и так же щедро добавляем специи и травы. Хорошенько все перемешиваем, чтобы помидоры покрылись маслянно-травяной смесью, застилаем противень бумагой и выкладываем их срезанной стороной вниз. Теперь нужно поместить противень в духовку и набраться терпения на 6-8 часов.

Slow roasted tomatoes

Что касается трав и специй, то в принципе здесь можно использовать все, что только угодно! Я же просто даю пример того, что точно получается вкусным: базилик и орегано прекрасно идут к томатам (классика!), а паприка дает легкий подкопченный эффект, так что получается просто умопомрачительно!

040 Slow Roasted Tomatoes

Через пару часов запекания кожица помидоров начинает слегка морщиниться, под ней появляются пузырики воздуха, как будто она дышит, и здесь начинается лучшая часть всего процесса.

Представьте, что у вас дома - тысяча самых зрелых томатов на квадратный метр, и умножьте это еще на тысячу. Как будто помидоры всего мира пахнут в этот момент у вас дома. Никакая даже самая лучшая томатная паста не сравнится с этим концентрированным запахом томатов из печки.

039 Slow Roasted Tomatoes

Через 6-8 часов (в зависимости от вашей духовки) помидоры будут готовы. Маленькие красные кусочки радости, целое лето у вас на кухне!

041 Slow Roasted Tomatoes

1 comm.:

  1. Thanks for linking in to Food on Friday: Tomatoes. If you pop back in a few days there should be a great collection of all things tomatoey.

    I am now signed up to follow you on Google Reader. A follow back to Carole's Chatter would be wonderful – or are you already following? Cheers

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

GOOD FOOD All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger