THE HEALTHIEST PUMPKIN PIE EVER

posted on: October 11, 2012

When it comes to October the first thing you can't wait to make is definitely pumpkin pie. This year I tend to use less flour, less sugar, less oil - it's all about the way you feel and look. I believe sweet treats can and should be healthy.

Here it is, the healthiest pumpkin pie ever. Gluten-free. Butter-free. Absolute love.

011 Pumpkin Pie

Ingredients (serves 8): 

For the crust:

2 handfuls of mixed nuts (almonds, walnuts, hazelnuts)
2 handfuls of dates
3 tablespoons oats (substitute with rice flour for gluten-free version)
1 cm thick piece of fresh ginger
a pinch of salt
a splash of olive oil

For the filling:

half of a medium pie pumpkin
1 tablespoon brown sugar
1 teaspoon ground cloves
3 teaspoon cinnamon
1 teaspoon cardamom
1 teaspoon nutmeg
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground hot pepper
1 egg
1 tablespoon rice flour

Method:

Preheat the oven to 200 C. Cut a medium pie pumpkin in half, you will need just a half of it.

001 Pumpkin Pie

Take one half and cut it in 4 pieces.

002 Pumpkin Pie

Place the pumpkin pieces in the oven and roast for 30-40 minutes until the pulp softens.

While the pumpkin is in the oven let's make the pie crust.

We will need a blender or a food processor. Take 2 handfuls of mixed nuts. I used almonds, walnuts and hazelnuts, you can choose any nuts you love.

003 Pumpkin Pie

Take 2 handfuls of dates and 3 tablespoons oats.

004 Pumpkin Pie

Place all the ingredients in the food processor, add your ginger, a pinch of salt and drizzle with a little bit of olive oil.

005 Pumpkin Pie

Blend the ingredients until they turn into a crumbly crust. You can test it by rolling a small amount of it in your hands: if the crust sticks together then it's perfectly ready. Line a tart mould with parchment paper, press the crumbs into the mould and place in the fridge while preparing the pie filling.

006 Pumpkin Pie

For the filling put the pumpkin out of the oven and turn the heat down to 180 C, we will need it for baking the pie. Scrape the pumpkin pulp off the peel, let it cool for a while, add to the food processor together with an egg, sugar, rice flour and spices.

007 Pumpkin Pie

Puree the ingredients and pour them into the cooled pie crust.

008 Pumpkin Pie

009 Pumpkin Pie

010 Pumpkin Pie

Put the pie in the oven and cook it for 25-30 minutes until the filling thickens. Let cool and serve with a spoon of creme fraiche on top, it greatly balances the sweetness of the pie.

012 Pumpkin Pie

013 Pumpkin Pie

Bon Appétit!

Нажмите "Continue" для рецепта на русском >>
Самый здоровый тыквенный пирог

011 Pumpkin Pie

Ингредиенты (8 порций):

Для основы:

2 небольшие горсти орехов (грецкие орехи, миндаль, лесные орехи)
2 небольшие горсти фиников
3 столовые ложки овсяных хлопьев
кусочек свежего имбиря шириной в 1 см
щепотка соли
оливковое масло

Для начинки:

половина средней сладкой тыквы
1 столовая ложка коричневого сахара
1 чайная ложка молотой гвоздики
3 чайные ложки корицы
1 чайная ложка молотого кардамона
1 чайная ложка мускатного ореха
1 чайная ложка молотого имбиря
1/2 чайной ложки молотого перца чили
1 яйцо
1 столовая ложка рисовой муки

Способ приготовления:

Разогрейте духовку до 200 C. Разрежьте среднюю сладкую тыкву пополам, нам понадобится всего одна половина.

001 Pumpkin Pie

Возьмите половину тыквы и разрежьте ее на 4 части.

002 Pumpkin Pie

Поместите кусочки тыквы в духовку и выпекайте в течение 30-40 минут, пока мякоть тыква не станет мягкой.

Пока тыква запекается в духовке, приготовим основу для пирога.

Нам понадобится блендер или кухонный комбайн. Возьмите 2 горсти орехов: я использовала миндаль, грецкие и лесные орехи, но можно взять любые, которые вам нравятся.

003 Pumpkin Pie

Возьмите 2 горсти фиников и 3 столовые ложки овсяных хлопьев.

004 Pumpkin Pie

Поместите все ингредиенты в блендер, добавьте имбирь, щепотку соли и несколько капель оливкового масла.

005 Pumpkin Pie

Измельчите ингредиенты в блендере, пока они не превратятся в рыхлую массу. Можно проверить готовность, взяв и раскатав немного массы в руках: если она слипается, то готово! Выстелите форму для тарта бумагой для выпечки, поместите "тесто" в форму, прижмите по краям и отправьте в холодильник.

006 Pumpkin Pie

Чтобы приготовить начинку, достаньте тыкву из духовки и уменьшите температуру до 180 C, это понадобится нам для дальнейшей выпечки пирога. Выскребите тыквенную мякоть из кожуры, остудите немного и добавьте в чашу блендера вместе с яйцом, сахаром, рисовой мукой и специями.

007 Pumpkin Pie

Измельчите ингредиенты в пюре и выложите его в охлажденную основу для пирога.

008 Pumpkin Pie 009 Pumpkin Pie 010 Pumpkin Pie

Поместите пирог в духовку и выпекайте в течение 25-30 минут, пока начинка не загустеет. Остудите пирок и подавайте с ложкой крем фреш, это прекрасно сбалансирует сладость пирога.

012 Pumpkin Pie 013 Pumpkin Pie

Bon Appétit!

5 comm.:

  1. Волшебный пирог! Очень нравится идея с основой. Непременно сделаю. Спасибо!

    ReplyDelete
  2. здравствуйте) чудесный рецепт. хочу попробовать. пожалуйста, сак жите, какого диаметра ваша форма для выпечки?

    ReplyDelete
  3. I LOVE pumpkin pie, and LOVE the idea of sweet treats being HEALTHY! Kudos to you for coming up with a better way of making one of, if not absolute favorite, dessert healthier. Would you not recommend using the pumpkin puree in a can?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Amy! It's all to personal taste, if you like canned pumpkin feel free to use it until it's natural :) I prefer to know exactly what I am eating, so I make pumpkin puree myself, it's quick and easy!

      Delete

Powered by Blogger.

GOOD FOOD All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger