ROASTED GARLIC CHICKEN

posted on: August 27, 2012

If you’re a garlic-lover type of people like our family then this recipe is all you need to be happy.

IMG_2066

To start, collect the required ingredients:

A small chicken (free range or organic is always preferable)
7-8 young carrots, save the stems
3-4 heads of garlic
1 lemon
Olive oil
Sea salt and freshly ground black pepper

Method:

Preheat the oven to 200°C.

Cut the very top of each garlic head to open the garlic cloves. Cut the lemon in halves and place one half together with garlic in a small baking dish, generously add good quality olive oil and sprinkle with sea salt. Bake for half an hour until garlic becomes soft and tender. Remove the dish from the oven and let the garlic and lemon cool.

IMG_2008

IMG_2010

While the garlic is in the oven prepare the carrots. Wash the carrots and peel them if needed. Wash the stems, pick the leaves and chop them finely.

IMG_1998

When the garlic is cool enough to handle it slide the softened cloves out into a bowl. Then squeeze the roasted lemon juice into the same bowl and add the chopped carrot leaves (you can optionally save some to sprinkle the chicken before roasting). Mix it all together in a puree and season with salt and freshly ground black pepper to taste.

Preheat the oven to 180°C.

Cover the chicken and carrots with the garlic mixture. If you cook chicken with skin you can also place some of the puree between the skin and the breast. I usually remove the skin to reduce the quantity of fat in the dish. Cut the remaining half of lemon into 5-6 pieces and place it together with the chicken and carrots in the backing dish which you used to cook garlic. If you have some garlic puree left this is the time to add it to the baking dish. Sprinkle with a little bit of olive oil, remaining carrot leaves, salt and freshly ground black pepper.

IMG_2016

Place the dish in the oven and roast chicken for 35-40 min, then turn the heat up to 220°C and roast another 20 min or until your chicken becomes as golden as you wish it to be.

Remove the dish from the oven and serve the chicken with carrots and a peace of roasted lemon.

Bon Appétit!

IMG_2058

Click "Continue" for the recipe in Russian

 Ингредиенты:
1 небольшая курица (предпочтительно деревенская или органическая)

7-8 молодых морковок, стебли сохраните
3-4 головок чеснока
1 лимон
Оливковое масло
Морская соль и свежемолотый черный перец

Способ приготовления:
Разогрейте духовку до 200°C.

Срежьте верхушки головок чеснока так, чтобы открылись зубчики. Разрежьте пополам лимон и поместите одну часть вместе с чесноком в небольшую форму для выпечки. Обильно полейте хорошим оливковым маслом и посыпьте морской солью. Запекайте в духовке около получаса, пока чеснок не станет мягким и нежным. Достаньте блюдо из духовки и оставьте охлаждаться.

Пока запекается чеснок, подготовьте морковь. Помойте ее и срежьте кожуру, если это необходимо. Промойте стебли, оборвите листья и мелко нарежьте их.

Когда чеснок охладится так, чтобы его можно было держать в руках, выдавите зубчики в миску. Выжмите туда же запеченный лимон и добавьте морковные листья (если хотите, сохраните немного, чтобы посыпать курицу перед запеканием). Перемешайте все в пюре и приправьте солью и свежемолотым черным перцем по вкусу.

Разогрейте духовку до 180°C.

Натрите курицу и морковь чесночной смесью. Если вы готовите курицу с кожей, можно также добавить немного пюре между кожей и грудкой. Я обычно снимаю кожу, чтобы уменьшить количество жира в блюде. Разрежьте оставшуюся часть лимона на 5-6 долек и положите их вместе с курицей и морковью в блюдо, в котором запекался чеснок. Если у вас осталось еще немного пюре, добавьте его прямо в форму для выпечки. Сбрызните блюдо сверху оливковым маслом, посыпьте оставшимися морковными листьями, солью и перцем. Поставьте блюдо в духовку и запекайте курицу 35-40 мин, затем увеличьте температуру до 220°C и запекайте еще 20 мин или пока курица не приобретет золотистый оттенок.

Достаньте блюдо из духовки и подавайте курицу с морковью и долькой запеченного лимона. Bon Appétit!

0 comm.:

Post a Comment

Powered by Blogger.

GOOD FOOD All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger